Блоговодител представя

годишни награди за кулинарни блогове

за 2016 година

Жури

В конкурса "Годишни награди за кулинарни блогъри" журито ще избере измежду номинираните за всяка категория блогъри. Журито се избира от организаторите и включва както специалисти в кулинарията, така и любители, които ще осигурят обективност и ще дадат различна гледна точка. Членовете на журито са български граждани, независими от участниците и номинираните блогъри, влиятелни в своята област, която може да е различна от кулинария или ресторантьорство. Различната професионална среда, образование и опит на хората в журито гарантират ясен многостранен поглед върху всяка категория и обективна преценка на номинациите.
За да имате възможност да се запознаете с членовете (предполагаме, че всички те са малко или повече познати на любителите на кулинарията), ще ги представяме един по един.

Членове на журито

Шеф Иван Звездев

Кулинар, акробат, музикант, телевизионен водещ

Шеф Иван Звездев навлиза в света на готвенето още през 1990-та година. Да бъде готвач за него е смисълът на живота му, край печката се чувства спокоен и добре. Можете да се насладите на неговото изкуство на някой събор в страната, където представя интересни ястия като жетварска пилешка яхния с киноа или зелена гозба с коприва, див лук и манатарки. Чувства се най-хубаво сред печива, брашно и мая. С децата си правят страхотни пици или използват големия уок тиган за ястия от китайската кухня. Ако сте сред скъпите му гости, то със сигурност сте опитвали памук погача, ароматни пържолки в гърне с топено сирене и гъби или боб с луканка на тиган и билкови картофи на фурна със 7 подправки. Смята, че трябва да се гордеем с всички баници, тутманици, ястия в гърне, сирена, както и майсторски домашни меса, защото за да се направи истинско кебапче, разкрива той, процесът е три дни и иска търпение.

Веселина Славчева

Карвинг специалист, инструктор и международен съдия

Веселина е председател на Българска Асоциация по Kарвинг. Носител на 13 международни награди по карвинг, 4 световни и един олимпийски медал. От 2013 г. международен съдия клас "В" в Световната Асоциация на Кулинарните Сдружения (WACS). Организатор на 6 национални и 1 международно състезания по карвинг в България, положили началото на Балканска Кулинарна Купа. От 2011 г. сформира и ръководи отбор по карвинг, в който участват и младежи с увреден слух. За изминалите години отборът има над 16 международни участия като от всички участия има медал. През 2014 г. предлага и защитава 2 нави професии в България - карвинг - декоратор и инструктор по карвинг. Автор на първото българско ръководство по карвинг - "Гравиране на плодове и зеленчуци".

Валери Нешов

Професионален готвач и търсач на кулинарни съкровища

Валери Нешов е професионален готвач с 18 годишен опит, търсач на местни кулинарни съкровища, носител на награда в категория "Авторска кухня" за 2010 г. на сп. Бакхус. През 2002 г. той оглавява емблематичния ресторант "Отвъд алеята, зад шкафа", който същата година е обявен за "Ресторант на годината" и четири поредни години е избиран за "Ресторант на публиката". От 2008 година Валери Нешов е и собственик на фирма "Крокмач" и се развива в областта консултантска дейност в ресторантьорството и хотелиерството. От 2012 г. е съсобственик на уютния ресторант "Преди 10" - „Ресторант на читателя” за 2015 г. на сп. Бакхус и носител на приза за "Принос в съхранението на традиционната българска кухня".

Йоли

Музикант, кулинарен блогър, телевизионен водещ

Йоланта Делибозова е завършила Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". От 1994 г. работи като артист-оркестрант в Софийската филхармония. Многократно е солистка на Бургаската и Русенската филхармония, както и на Филхармония Крайова, Румъния. Голямата страст на музикантката е готвенето, която наследява от баба си. Йоли обича да експериментира и да интерпретира по свой начин видяни и чути рецепти. Много държи на визията на приготвените от нея неща. Като кулинар, Йоли черпи вдъхновение от всичко, което я заобикаля и вярва в основните съставки на всяка рецепта – любов и фантазия. Затова и нещата, които приготвя пред камерите, не се различават от тези, които приготвя вкъщи, за семейството си. Повече от 9 години Йоли поддържа собствен кулинарен блог.

Шеф Юри Велев

Главен готвач в МЕТРО Академия

Юри Велев се присъединява към екипа на МЕТРО Кеш и Кери България след дългогодишен опит във висококатегорийни бизнес хотели. Специализирал е италианска, френска и средиземноморска кухня; има голям опит в приготвянето на ястия на барбекю. Гост-готвач в различни кулинарни предавания. Любимите му курсове в МЕТРО Академията са за барбекю на дървени въглища, френските десерти и френската кухня изобщо, екзотични меса, дивеч. Обича да споделя знанията си; това, което е научил от другите, на свой ред да го предаде на останалите, които искат да се учат.